国際交流センター|文京学院大学

センター長ご挨拶

■文京で学ぶ学生の皆さんへ

池田先生 HP用写真 40.jpg
 国際交流センターは、国際交流を通じて、学生が、豊かな教養を身につけ、自立した人間として共生社会の実現に寄与することのできる資質と能力とを備える機会を提供することを目的としています。

私たちの次のような使命を担っています。

・海外留学など海外プログラムの開発と学生参加の支援

・海外の大学と本学との教育・研究の国際交流活動の推進

・海外の協定大学からの留学生の受け入れ

・キャンパス内の国際交流イベントの開発と支援

最大の使命は、これら国際交流活動を通じて、本学の学生に自立した人間として社会と共生する能力を高める機会を提供することです。例えば留学も国際交流の機会です。留学の目的や手段や方法は、学生一人ひとり異なると思います。しかし、共通するのは、どのような留学であれ、留学に失敗はないということです。正確に言えば、留学中にどんな失敗があろうが、留学後に「留学は失敗だった」と言う人に出会ったことがありません。

残念ながら国際交流センターは、皆さんに機会は提供できるのですが、皆さんに機会を捕まえさせる事はできません。最後は、皆さんの一歩踏み出す気持ちだけです。

国際交流センター長 経営学部教授 池田芳彦

The purpose of the Center for International Exchange is to provide students with the opportunity to become cultured, learned person and to acquire the qualities and abilities to contribute to the realization of a mutually supportive society as an independent person through international exchange.

The Center for International Exchange is responsible for the following tasks:

・ Development of overseas programs such as study abroad and support for student participation

・ Promotion of international exchange activities for education and research between foreign universities and BGU

・ Accepting international students from foreign partner universities

・ Support for international exchange events on campus

Our greatest mission is to provide students with opportunities for international exchange activities such as study abroad. The purpose, means and methods of studying abroad vary from student to student. However, it is our experience that study abroad invariably carries benefits. To be precise, I have never met anyone who said that "studying was a failure" after studying abroad.
The Center for International Exchange can offer many opportunities, but taking advantage of them requires your initiative. In the end, it's just your willingness to take a step towards your own future.

Yoshihiko Ikeda
Prof. of International Marketing
Director, The Center for International Exchange

GSI(Global Studies Institute)オフィス(国際交流)